Marți, 30 aprilie, Spitalul de Urgență ”Elena Beldiman” a marcat încă o premieră în ceea ce privește serviciile medicale: inaugurarea primului Compartiment de îngrijiri paliative din sistemul public de sănătate al județului Vaslui. Acesta vine în întâmpinarea nevoilor pacienților aflați în faze terminale ale diferitor boli (tumori maligne avansate, forme grave de AVC, demență).

Compartimentul, instalat la etajul 3 în pavilionul nou al spitalului (fostul spațiu al secției Medicină internă cronici), va avea cinci saloane cu un total de 21 de paturi (fiecare salon având toaletă și duș propriu), sală de tratamente, cabinet pentru medic și pentru psiholog, capelă, sală de socializare, oficiu alimentar, magazie materiale sanitare, boxă curățenie, depozit deșeuri periculoase și lenjerie contaminată.

Compartimentul îngrijiri paliative dispune de dotări de ultimă generație și funcțiuni speciale pentru supravegherea și îngrijirea pacienților cu boli în fază terminală.

La inaugurare au fost prezenți, în afară de conducerea spitalului (managerul Ciprian Feraru, directorul medical, dr. Gabriela Daniș, și directorul de îngrijiri medicale, Cristina Sârbu), primarul Dumitru Boroș și consilierii municipali Carmen Dima, Florin Palade și Florin Ferlovici. Nu a lipsit, bineînțeles, personalul care va fi de miercuri, 1 mai, în slujba primilor pacienți a căror viață trece acum prin momente de mare cumpănă. De asemenea, preotul spitalului a oficiat o slujbă de sfințire a spațiului.

Primarul Dumitru Boroș a subliniat că acest compartiment este un vis împlinit:
”Încă din 2016, imediat după ce am ajuns primar, mi-am spus că spitalul trebuie salvat, dar și că aici trebuie să facem ceva ce nu există la alte spitale. De la nivelul primăriei am direcționat aici fonduri, cât am putut de mult. Știu că aici, în acest compartiment, pentru unii oameni sunt ultimele zile ale vieții. Mi-aș dori ca dumneavoastră să faceți astfel încât ei să se întoarcă în societate. Mulțumiri conducerii administrative a spitalului pentru inițiativă și mulțumiri speciale domnului doctor Ion Chilinciuc, care s-a oferit sa asigure gărzile, condiție fără de care acest compartiment nu ar putea funcționa. Cu acești oameni minunați, dorința noastră de a înființa primul, și singurul deocamdată, Compartiment de îngrijiri paliative din județ a prins contur”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Mai trebuie menționat că înființarea Compartimentului de îngrijiri paliative este unul dintre obiectivele stabilite de managerul unității, Ciprian Feraru, în proiectul său de management. Primarul Dumitru Boroș a susținut încă de la început această inițiativă, supunând aprobării Consiliului Local proiecte de hotărâre necesare funcționării Compartimentului îngrijiri paliative.

Pentru modernizarea, amenajarea și dotarea spațiului alocat Compartimentului, Primăria a contribuit cu suma de 170.000 lei și spitalul cu 40.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.