Sâmbătă, 11 mai, județul Vaslui a primit vizita ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, la invitația făcută de deputatul Adrian Solomon, de președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, și de primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroș.

La Bârlad, ministrul Rafila, a fost așteptat la Spitalul de urgență ”Elena Beldiman” de primarul bârlădean, senatorul Mihail Iulian Bîca și de echipa de management a unității, în frunte cu managerul Ciprian Feraru, dr. Gabriela Daniș, director medical, și Cristina Sârbu, director de îngrijiri medicale. Înainte de a intra, ministrul a dorit să vadă planurile și amplasamentul destinat construcției viitorului corp al spitalului, o clădire ce va avea peste 10.000 mp și care va gazdui secțiile Pneumologie-TBC, Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Prima vizită a avut loc la cel mai nou compartiment al spitalului, cel de îngrijiri paliative, singurul din județ, înființat la inițiativa managerului Feraru și a primarului Boroș.

Ulterior, ministrul Rafila a fost condus pe șantierul noului corp al Ambulatoriului de specialitate, unde lucrările se apropie de final. Demnitarul a solicitat detalii despre proiect și a apreciat nivelul ridicat al funcțiunilor care vor sta la baza noului Ambulatoriu.

Blocul operator și secția ATI au fost următoarele obiective vizitate. Aici, ministrul Sănătății a putut vedea în funcțiune echipamentele medicale de ultimă generație achiziționate cu fondurile alocate anul trecut de ministerul pe care îl conduce, cea mai mare finanțare primită vreodată de spitalul bârlădean de la bugetul de stat.

Înainte de a părăsi Spitalul ”Beldiman”, ministrul Alexandru Rafila s-a întâlnit cu o parte dintre medici. În cadrul discuțiilor, au fost atinse aspecte care au vizat aprovizionarea cu medicamente, dar și anumite lipsuri sau limitări legislative cu impact asupra activității și a actului medical.

Vizita s-a încheiat cu o conferință de presă la Primăria Bârlad. Aici, ministrul Rafila și deputatul Solomon au dat vestea aprobării achiziționării primului RMN în cadrul spitalului, iar primarul Dumitru Boroș a fost apreciat de ministru pentru implicarea și demersurile permanente la minister în favoarea Spitalului ”Beldiman”.

”Îi mulțumesc public domnului ministru pentru sprijinul acordat Spitalului «Beldiman», atât în 2019, când am primit de la bugetul de stat 13 milioane de lei, cât și în 2023, când spitalul bârlădean a fost ajutat cu 14 milioane de lei. Ne bucurăm să aflăm că se prefigurează un sprijin și în 2024, nevoia noastră primordială fiind construirea noului corp de spital. Vreau să subliniez totuși că, oricât de mult am investi în aparatură, în clădiri, oricâte ziduri am ridica pentru oamenii bolnavi, nimic nu este mai important decât factorul uman, adică un personal medical dedicat și implicat în actul de sănătate”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Ministrul Rafila a accentuat această idee și a punctat: ”Ați spus cel mai important lucru: că indiferent de fondurile alocate, fără o resursă umană calificată și dornică să își facă meseria este imposibil să faci sănătate. Inteligența artificială, care tinde să suplimenteze anumite aspecte din actul medical, nu va putea niciodată să înlocuiască grija, empatia, comunicarea dintre medic și pacient. Așa că, oricât am investi, tot medicii și asistenții trebuie să fie conștienți de rolul lor și să-și facă datoria cu responsabilitate.

Vă felicit pentru că aveți un interes atât de mare de a asigura servicii de bună calitate pentru bârlădeni și vă asigurăm că și noi suntem interesați să reducem cât mai mult dintre decalajele existente în diverse regiuni ale țării. Ne-am focalizat foarte mult pe zona Moldovei. În județul Vaslui avem două spitale foarte importante, cel din municipiul Vaslui și cel de la Bârlad. Încercăm pe cât putem să investim cât mai mult în aparatură. De exemplu, am aprobat, recent, achiziția unui RMN foarte modern pentru Bârlad. De asemenea, sprijinim dezvoltarea serviciilor ambulatorii de specialitate și m-am bucurat să îl văd pe cel de la Bârlad într-un stadiu avansat de execuție. De apreciat aici, la dumneavoastră mai este și colaborarea foarte bună dintre autoritatea locală și managerul spitalului, un parteneriat care se dovedește benefic pentru întreaga comunitate. Sunt convins că în cadrul noului împrumut de la Banca Europeană de Investiții, veți aplica așa încât să existe condiții de eligibilitate pentru construirea noului corp de spital necesar secțiilor Pneumologie, Psihiatrie și Boli Infecțioase”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.