Atmosferă distinsă și destinsă, sâmbătă, 18 mai, în sala mare a Cinematografului ”Victoria”, acolo unde Zilele Culturale ale Bârladului din acest an au rezervat un moment special oamenilor de succes ai urbei. Celor care și-au făcut din pasiune o profesie și care continuă să țese cu râvnă povestea seculară a culturii bârlădene spre a lăsa drept inspirație celor care sunt sau care vin din urmă, dar spre a o și dărui spre admirație, celor din afara spațiului berladnic.
”Ziua bârlădenilor de pretutindeni. Povești de succes” i-a avut protagoniști în acest an pe scriitorul Lucian Vasiliu, artistul plastic Dragoș Pătrașcu, prof. univ. Gheorghe Pleșu, istoricul Laurențiu Chiriac, scriitorul Gruia Novac, criticul literar Mircea Coloșenco.
În climatul relaxat asigurat cu măiestrie de scriitorul Lucian Vasiliu care a moderat evenimentul, în note de umor și jovialitate s-au depănat povești de viață și au fost evocate momente din strălucitele cariere ale oaspeților.
Fiecare a primit din partea municipalității, prin intermediul primarului Dumitru Boroș, Distincția de excelență, sub forma unei plachete, ”în semn de apreciere și recunoaștere a întregii activități, pentru promovarea necontenită a orașului natal”.
Deși niciuna dintre distinsele personalități onorate la eveniment nu mai are nevoie de vreo prezentare, pentru tinerii și adolescenții ce fac astăzi primii pași pe tărâmul cunoașterii istoriei culturale bârlădene, se cuvine să le oferim câteva referințe:
Lucian Vasiliu este scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România. În paralel cu preocupările literare, a desfășurat o bogată activitate pe mai multe paliere culturale:: director al Complexului Muzeistic Iași, inițiator al reapariției revistei „Dacia literară”, fondator al Societății Culturale „Junimea ’90“, coordonator al unor ample lucrări de restaurare a unor case de patrimoniu, manager al Editurii „Junimea”, fondator și coordonator ale revistei „Scriptor”. În 2019 a devenit Cetățean de onoare al municipiului Bârlad.
Dragoș Pătrașcu este conferenţiar universitar doctor la catedra de grafică a Universităţii de Arte „G. Enescu” Iași, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A avut zeci de expoziții personale și de grup, atât în țară, cât și în străinătate. Și-a donat lucrările Muzeului ”Vasile Pârvan”, din 2022 având deschisă o expoziție permanentă la Casa Sturdza. În 2019 devine Cetățean de onoare al municipiului Bârlad.
Profesorul Gruia Novac este scriitor, critic și istoric literar. Cu o bogată activitate publicistică, îndrăgitul dascăl este întemeietorul revistei „Baaadul literar”. În 2015, a fost distins cu titlul de Cetățean de onoare al municipiului Bârlad.
Profesor doctor Laurențiu Chiriac este muzeograf și arheolog, cercetător istoric, expert în domeniul culturii. Printre lucrările sale de referință se numără și volumul ”Monumentele religioase medievale din zona Bârladului”, lucrarea sa de doctorat, un studiu complex al istoriei și evoluției edificiilor religioase medievale din zona noastră.
Mircea Coloșenco este scriitor, publicist, biograf, istoric literar, traducător. A fost numit Cetățean de onoare al municipiului Bârlad.
Gheorghe Pleșu este doctor în inginerie mecanica, profesor la Universitatea Tehnica “Gh. Asachi”, Iasi. Are o bogată experiență în activitati si firme cu profil tehnic – proiectare mecanica si inginerie civila, dar și al investițiilor.