Finalul anului 2023 vine cu un nou început, de această dată pe linie culturală și arhitecturală: începe reabilitarea, restaurarea și consolidarea Casei Cuza, imobil ce a aparținut familiei domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Săptămâna trecută, Primăria Bârlad a predat amplasamentul celor două firme care au câștigat licitația de execuție (asocierea SC Urban Proiect și SC KTZ Edil Internațional, ambele din Bârlad), așa încât zilele următoare vor începe lucrările propriu-zise.
Casa Cuza, declarată monument istoric, este situată în cartierul Podeni, pe strada care poartă numele domnitorului. Lucrările de salvare a clădirii (a căror valoare este de 1,478 milioane lei), aflată de mulți ani într-o avansată stare de degradare, îi vor aduce acesteia un nou statut: acela de spațiu expozițional dedicat făuritorului Unirii Principatelor.
”Proiectul este parte a preocupărilor noastre de conservare și valorificare a memoriei culturale a Bârladului. Pentru că, alături de misiunea de a lăsa celor care vin în urma noastră un oraș, funcțional, civilizat și plăcut, se află și misiunea de a le asigura accesul la moștenirea culturală lăsată de cei care au scris istoria acestui oraș. Bârladului i-a fost scris să fie locul unde a pășit în viață omul care a înfăptuit Unirea Moldovei cu Țara Românească. Avem o stradă care-i poartă numele, un liceu, un bust, o statuie, dar orașul natal al domnitorului îi este dator și cu un muzeu, o casă memorială. Nu cred că este un loc mai potrivit pentru o asemenea destinație decât clădirea care a aparținut familiei sale și în care nu este exclus să fi pășit și el”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Reabilitarea Casei Cuza va duce, inevitabil, și la revitalizarea zonei în care este amplasată. Edilul-șef al urbei a precizat că se lucrează la un proiect paralel ce are în vedere modernizarea străzilor din împrejurimi și asigurarea unor funcțiuni potrivite destinației turistice pe care o va căpăta această aripă istorică a cartierului Podeni.
”Preocupați îndeosebi să recuperăm cât mai mult din diferențele de confort care pun o mare distanță între noi și orașele civilizate din alte colțuri de lume, încercăm pe cât posibil să nu neglijăm latura culturală, cea din care bârlădenii și-au hrănit spiritul secole de-a rândul, indiferent de condițiile de trai. Am început în 2017, cu expertizarea unui număr de 70 de documente rare din fondul vechi al Bibliotecii «Stroe Belloescu». Ne mândrim că dintre acestea, nouă au fost incluse în categoria TEZAUR, printre ele numărându-se cea mai veche carte românească – Cazania lui Varlaam, de la 1643, precum și o piesă probabil unicat în România – Manuscris în limba română cu caractere chirilice despre viața Sf. Mucenic Haralambie. Tot referitor la bibliotecă, din 2016 pentru înnoirea și îmbogățirea fondului de carte au fost alocați anual circa 100.000 de lei. De pildă, fondul de carte pentru copii este format acum aproape total din cărți noi, actuale, adaptate preferințelor și programei școlare din zilele noastre. A fost creată Secția limbi străine și tineret, unde tinerii pot socializa, citi, bea un ceai și se pot documenta pentru diverse proiecte, inclusiv de voluntariat. De asemenea, a fost renovată și reinclusă în circuitul cultural Galeria de artă plastică «N. N. Tonitza». Referitor la Tonitza, în 2021 a fost dezvelit un totem în memoria lui, pe strada Ștefan cel Mare, pe locul unde se afla casa în care s-a născut”, a mai precizat primarul Dumitru Boroș.
Printre proiectele importante se mai numără:
– reabilitarea casei în care s-a născut Gheorghe Gheorghiu Dej, acolo unde a fost înființat Centrul de informare și documentare privind regimurile totalitare;
– recent, Primăria Bârlad a obținut finanțare pentru reabilitarea și consolidarea clădirii în care a funcționat Școala nr. 2. Imobilul, construit în 1914, va deveni Palatul cultural al municipiului Bârlad;
– dezvelirea plăcii comemorative Cezar Ivanescu;
– dezvelirea plăcii comemorative Smaranda Braescu,
– demersuri pentru dezvelirea bustului Smarandei Braescu, donație a Comandorului Gheorghe Ștefan;
– reamplasarea bustului scriitorului Victor Ion Popa la intrarea în parcul central
– realizare grup statuar Tache, Ianche și Cadâr (urmează amplasarea)
– realizare statuie Eroul Necunoscut (urmează amplasarea)
– realizare monument Latinitate – Lupoaica cu Romulus și Remus (urmează amplasarea)